• Pula Superiorvm 2017
  Pula Superiorvm 2017 Uvjerite se svojim očima u stegu i zahtjevnost rimske vojske.
 • Pula Superiorvm 2017
  Pula Superiorvm 2017 Prisustvujte okršajima popularnih antičkih boraca u izvornom okruženju - pulskom amfiteatru.

legionar-closeup

Dobrodošli na Pula Superiorvm 2017.

Ovogodišnji festival je 16. po redu i nadamo se da će vas oduševiti kao i svake godine.

ribbon-banner

 

Predstava Histri i program na Nezakciju koji su se trebali održati danas, nedjelja 12.lipnja 2016.s početkom u 19:30 otkazuju se, a novi termin je 15.srpnja 2016.

Program je otkazan zbog nepovoljnih vremenskih prilika, tj. najavljene kiše i grmljavine.

Nije li današnji turizam inspiriran ljudskom željom za komunikacijom, upoznavanjem kultura i divljenjem prema atrakcijama?

Današnji suvremeni putnik često obilazi svijet s ciljem da sazna što više o različitim kulturama i narodima, a nova znanja omogućuju mu i nove usporedbe. Razvijaju njegovu moć zapažanja, njegove slike doživljaja i iskustva.

Možda ni jedna ‪‎civilizacija nije pobudila takvo zanimanje kao veliko carstvo drevnog Rima. Naslijeđe njegove arhitekture, politike, kulture i umjetnosti preživjelo je stoljeća, a neodoljivo privlači i današnji tehnološki razvijeni svijet. Na različitim lokacijama uz likovno, umjetničko, znanstveno, književno, glazbeno i scensko stvaranje, uvijek iznova festival pridonosi antičkoj umjetnosti i ostvaruje zanimljivo „putovanje“ u život davnih vremena.

U antici su nastale gotovo sve književne vrste. Svjetska se književnost višestruko vraćala na antiku kao uzor iz koje su crpljene teme i principi njihove umjetničke obrade, davala je impulse, bila je nepresušni izvor književnog stvaralaštva.  Glavni oblik zabave u Rimu, osim borbe gladijatora, bilo je kazalište. Poticaj je, kao što je to slučaj s velikim dijelom rimskog kulturnog života isprva stigao iz Grčke. Predstave poznatih antičkih djela i ove godine tražit će ispunjeno gledalište naše ljetne pozornice. 

Zahvaljujući umijeću i domišljatom radu naših sudionika, prijatelja festivala, i ove godine s velikim zadovoljstvom pripremili smo zavidan program. Upravo poput moćnih Rimljana, njegujemo svoj ugled i ponosni smo što svojim prijateljima i publici, s velikim zadovoljstvom uskoro predstavljamo novu i svježu priču koja živi i danas ovdje među nama.

Dobrodošli na Dane antike – Pula Superiorvm 2016. Veselimo se zajedničkom druženju i prijateljstvu.


Kao i svake godine suradnja se uspješno nastavila sa odgojno-obrazovnim institucijama. I ove godine u kinu Valli, 11. lipnja 2015., s početkom u 09:30 sati uz nastup mladih violinista edukacijske glazbene udruge „Figaro“ biti će svečano otvaranje izložbe dječjih radova s temom „Klasični Rim u Puli“ u kojoj sudjeluju talijanski vrtić Rin Tin Tin. Program se nastavlja filmskom projekcijom od 10:00 do 11:30 sati.

Maštovite i kreativne ručice naših mališana sa svojim vrijednim odgajateljicama izradile su prizore na temu antika. U svojim radovima pokazati će originalnost i jedinstvenost u pravoj edukativnoj atmosferi.

Pozivamo vas da dođete i pogledate crteže na temu klasičnog Rima nastale u likovnim radionicama u Rin Tin Tinu u kojima su djeca u slobodi kreativnosti prenijeli na papir njihov pogled na teme pa se uz stručno vodstvo savršeno protkala arheologija, povijest i likovnost djece predškolske dobi. 

CRISPO COMEDY

Predstava Crispo comedy nastala je kao parodija na pravu ozbiljnu predstavu Istra Inspirita koja se veĆ 6 godinu igra na autentiČnoj lokaciji vile na Vizuli u Medulinu. PriČa je to o tragičnoj sudbini mladog Crispa, predodređenog da naslijedi čitavo Rimsko carstvo od svoga oca, cara Constantina. Ulogu Crispa igra Franjo Tončinić. Maćeha Fausta (Petra Blašković), druga je supruga Constantina (Denis Brižić). Povijest nudi dvije varijante zapleta: Fausta se zaljubila u svog posinka no kada ju je on odbio, osvetila mu se tako što je njega optužila za nemoral i rodoskvrnuće. Constantin je u hiru dao pogubiti nevina sina. Druga je varijanta ta da je Fausta zakuhala zavjeru kako bi svome sinu ,malom Constantinu, osigurala prijestolje.Teško je reći koja je istina jer je Constantin dao pogubiti i nju. Spalio ju je u parnoj kupelji. I Crispa i nju prokleo je sa Damnatio memorie, tj svaki je njihov trag trebao biti izbrisan sa zemlje. Zato je danas teško uopće dobiti pravu priču, no kako ipak postoji povijesna činjenica o tom događaju te su nađeni ostaci novčića a likom Crispa, to je bio dovoljan element koji je inspirirao nastanak ove predstave. Crispo comedy jedna je Monty Paytonovska komedija sa puno intrige i autoironije kada se dotiču povijesni likovi i njihova djela. Redateljica je Petra Blašković uz koju djeluje glumačka družina istaskih histriona. Petra je umjetnički direktor Istra Inspirita i  vec se godinama posvetila, uz svoj posao u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, proučavanjem istarske povijesti te uprizorenjima legendi i istinitih događaja vezanih za istrsku baštinu. Glumačku družinu čine profesionalni glumci, glazbenici, žongleri, akrobati koje ćemo imati priliku gledati ovoga ljeta na svim autentičnim lokacijama diljem Istre. 

Stranica 1 od 11

Kontaktirajte nas

Prijava za novinare

PS Novosti

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Lokacije

1

Forum

Forum (tal.Piazza Foro) je središnji gradski trg, čija povijest započinje osnutkom rimske kolonije Pole. 

2

Portarata

Portarata (lat. Porta Aurata ili Aurea Zlatna vrata) je gradski trg koji se nalazi s južne strane Giardina i na početku Ulice Sergijevaca, a krasi samo središte Pule. 

3

ArenaAmfiteatar u Puli ili pulska Arena najveći je i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj