Članci

Nije li današnji turizam inspiriran ljudskom željom za komunikacijom, upoznavanjem kultura i divljenjem prema atrakcijama?

Današnji suvremeni putnik često obilazi svijet s ciljem da sazna što više o različitim kulturama i narodima, a nova znanja omogućuju mu i nove usporedbe. Razvijaju njegovu moć zapažanja, njegove slike doživljaja i iskustva.

Možda ni jedna ‪‎civilizacija nije pobudila takvo zanimanje kao veliko carstvo drevnog Rima. Naslijeđe njegove arhitekture, politike, kulture i umjetnosti preživjelo je stoljeća, a neodoljivo privlači i današnji tehnološki razvijeni svijet. Na različitim lokacijama uz likovno, umjetničko, znanstveno, književno, glazbeno i scensko stvaranje, uvijek iznova festival pridonosi antičkoj umjetnosti i ostvaruje zanimljivo „putovanje“ u život davnih vremena.

U antici su nastale gotovo sve književne vrste. Svjetska se književnost višestruko vraćala na antiku kao uzor iz koje su crpljene teme i principi njihove umjetničke obrade, davala je impulse, bila je nepresušni izvor književnog stvaralaštva.  Glavni oblik zabave u Rimu, osim borbe gladijatora, bilo je kazalište. Poticaj je, kao što je to slučaj s velikim dijelom rimskog kulturnog života isprva stigao iz Grčke. Predstave poznatih antičkih djela i ove godine tražit će ispunjeno gledalište naše ljetne pozornice. 

Zahvaljujući umijeću i domišljatom radu naših sudionika, prijatelja festivala, i ove godine s velikim zadovoljstvom pripremili smo zavidan program. Upravo poput moćnih Rimljana, njegujemo svoj ugled i ponosni smo što svojim prijateljima i publici, s velikim zadovoljstvom uskoro predstavljamo novu i svježu priču koja živi i danas ovdje među nama.

Dobrodošli na Dane antike – Pula Superiorvm 2016. Veselimo se zajedničkom druženju i prijateljstvu.