PULA SUPERIORVM

15. DANI ANTIKE – 9.- 12. lipnja 2016.

KAZALIŠNE PREDSTAVE

Teatar Naranča iz Pule, umjetnička je organizacija registrirana pri Ministarstvu kulture RH, i upisana u „Očevidnik kazališta“, i pri tome jedinstvena na području cijele Istre. Sve postave radovi su akademskih glumaca, redatelja, slikara, glazbenika, u koje su uključeni polaznici dramskog studija, kako bi stekli nova iskustva i možda jednog dana profesionalno krenuli u umjetničke vode.

LUTKARSKA PREDSTAVA „PIPOVE ANTIČKE PUSTOLOVINE – DREVNI RIM“

Igraju: Frano Novljan, Petra Blašković i Dominik Karakašić
Scenografija, kostimi i lutke: Marina Štembergar
Glazba: Sandro Lučić
Režija i tekst: Franjo Tončinić

U sklopu 15.tih Dana antike pripremili su dječju lutkarsku predstavu koja će premjerno prikazati upravo na ovogodišnjem festivalu. Mnogi kao mali misle da je povijest dosadna, a zapravo je uzbudljiva i puna pustolovine. To će naučiti i naš glavni junak Pipo u ovoj priči o hrabrom srcu i važnosti dobrote. Kako je Pipo spasio drevni Rim a i cijelo carstvo od zle čarobnice koja je sve ljude i životinje pretvorila u lutke, saznajte u novoj Pipovoj antičkoj avanturi Teatra Naranča.

PLESNA PREDSTAVA „ORFEJ I EURIDIKA“

Glazba: Ozren K. Glaser
Plesači: Katja Rabar, Edi Gojak, Filip Boškin, Josip Tomić, Martina Gašparović , Šima Kastelc , Ivona Bulešić, Mia Mandinić, Šime Rabar i Majkl Mikolić .

Antička plesna predstava o velikoj ljubavi između mladog Orfeja i njegove odabranice Euridike. Bezuvjetna  ljubav koja nadilazi i opakog boga podzemlja Hada. Kroz polusatni plesni izričaj prikazujemo tragičnu priču u kojoj ljubav između Orfeja i Euridike dolazi na kušnju kada Had postavi izazov koji moraju proći.  Izazov je to veći od svega zemaljskog i koji samo rijetki uspijevaju nadići. Kako će završiti njihova ljubav i hoće li se uspjeti oduprijeti Hadovom izazovu saznajte u plesnoj predstavi koju koreografira Katja Rabar:  "Orfej i Euridika" Teatra Naranča.

TEMATSKE IZLOŽBE

 „STOPAMA RIMSKIH AGRIMENSORA“

Autorice projekta i izložbe:

-Giulia Codacci-Terlević, dipl. arheologinja, Voditeljica Edukacijskog odjela -Arheološki muzej Istre

 -Jadranka Vreš Rebernjak, dipl. ing. geodezije, prof. geodetske grupe predmeta (Geodezija, Primijenjena geodezija, Geodetska izmjera, Analiza i obrada geodetskih mjerenja)-Tehnička škola Pula

  -Gordana Vasilijević, dipl. matematičarka, prof. matematike-Tehnička škola Pula

  -Jadranka Ostić, radni instruktor, likovna umjetnica-Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda, Pula

Agrimensori (lat. agrimensores) bili su rimski zemljomjeritelji, bolje rečeno „oni koji su mjerili polja“.

Izložba „Stopama rimskih agrimensora“ rezultat je suradnje Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre, Tehničke škole Pula i Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Pula.

U prvom, uvodnom dijelu izložbe na znanstveno –popularan način obrađuje se tema rimske centurijacije Istre, odnosno katastarske podjele zemljišta iz rimskog doba u Istri. Područje zapadne i južne Istre ima izuzetno dobro očuvane tragove sustavno provedene izmjere i podjele zemljišta iz rimskog doba, koji spadaju među najbolje očuvanima u Europi. Tako je moguće saznati: što je to centurijacija; najvažnije informacije o rimskoj centurijaciji Istre kroz sažeti povijesni razvoj studija o rimskoj centurijaciji Istre; o sačuvanim tragovima; o njenoj površini, usmjerenju, o raznim pretpostavkama o mogućoj poziciji njene izvorišne točke (umbilicus), itd.

U drugom, edukativnom dijelu izložbe obrađena je tema rimske centurijacije Istre i rimskog „geodetskog“ instrumenta za viziranje, čiji je naziv Groma. Na izložbi će biti prikazana i rekonstrukcija rimske Groma- e, po uzoru na otkrivene dijelove grome iz Pompeja, početkom prošloga stoljeća.

Nakon kraćeg uvoda u kojemu se opisuje izgled i objašnjava način korištenja rimske grome, slijede praktične vježbe, osmišljene za učenike, geodetske tehničare Tehničke škole Pula. Tako su učenici uz pomoć rimske grome, a sljedeći tehnike rimskih agrimensores-a odradili mjerenja na pulskom Amfiteatru (izmjera dužine velike i male osi) te izmjerili širinu kanala oko pulske tvrđave „Kaštela“. Cijeli postupak opisan je na izložbi i u katalogu te na kraju su rezultati izmjere provjereni i uz pomoć modernog geodetskog instrumenta kojeg učenici koriste u školi i za vrijeme terenske nastave.

S obzirom na temu centurijacije, vrijedni korisnici Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Pula izradili su vlastite interpretacije u glini originalnih arheoloških predmeta na kojima se nalaze zapisi brojeva i količina, a koji čine dio fundusa Arheološkog muzeja Istre. Najbolji njihovi radovi čine dio postava izložbe.

Nedavno je izložba „Stopama rimskih agrimensora“ gostovala u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu. Izložbu je u razdoblju od 17.11.2015. do 06.03.2016. g. posjetilo 14 567 posjetitelja.

„ANTIKA NA SUVREMEN NAČIN III“

ZNANSTVENO – POPULARNI PROGRAM

KULTURNA TRIBINA „KAKO SU ONE STVARALE RIMSKU PULU? O EMANCIPACIJI (ISTARSKIH) ŽENA U PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI“

Sudjeluju: dr.sc. Robert Matijašić, doc. dr. sc. Marija Mogorović Crljenko, Sandi Blagonić; voditelj/moderator: Ivan Žagar, prof.

Vrijeme i mjesto održavanja: petak, 10. lipnja 2016., 20:00 sati, Forum 

Uloga žena kroz prošlost je najčešće bila zapostavljana i stavljana u drugi plan, a priča o organiziranoj borbi za njihova prava seže u 19. stoljeće sa sufražetskim pokretom koji se za pravo glasa žena izborio najprije na Novom Zelandu 1893., dok u Hrvatskoj isto biva ostvareno tek 1945. godine.

Na ovoj kulturnoj tribini biti će govora o utjecajnim ženama antičke Pule: Antoniji Cenidi, koja je navodno bila ljubavnica rimskoga cara Vespazijana, koji joj je u čast dao izgraditi pulsku Arenu, te Salviji Postumi, koja je u centru grada dala izgraditi Slavoluk Sergijevaca, jedan od danas upečatljivijih spomenika rimske arhitekture.

Dalje bi se kroz tribinu dijalog odmakao od antike i dotakao problematike položaja (istarskih) žena kroz srednji i novi vijek te najnovije doba: otvorit će se pitanja kako je tekao proces njihove emancipacije i polemizirati o položaju i njihovoj ulozi u postmodernom svijetu, a gosti ove kulturne manifestacije će nam između ostalog ponuditi odgovor na pitanje koji su aktualni problemi koji muče ženski svijet na početku 21. stoljeća.

* Salvija Postuma je svojim novcem dala izgraditi Slavoluk Sergijevaca, kako piše na središnjem luku tog spomenika, vjerojatno koncem 1. stoljeća prije Krista.

Antonija Cenida je pulska liberta (robinja, kasnije oslobođenica), navodno ljubavnica rimskoga cara Vespazijana, koji je njoj u čast i ljubav podigao Arenu u drugoj polovici 1. stoljeća

DANIEL RAFAELIĆ: „IZMEĐU FARAONA I CEZARA: ANTIKA I NIJEMI FILMSKI SPEKTAKLI“

Daniel Rafaelić (1977.), povjesničar filma i filmski kritičar.
Predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu - odsjeci: povijest, psihologija i arheologija. Autor bestsellera KINEMATOGRAFIJA U NDH (2013.), redatelj dokumentarnog filma DRUGA STRANA WELLESA (2005.) te najnovije knjige U SJENI PIRAMIDA: DREVNI EGIPAT NA FILMU, koja će 2016. paralelno biti objavljena u Kairu i Zagrebu. Surađuje na projektu Antičke filmske večeri od prvog dana

ANTIČKE FILMSKE VEČERI

Jedan od boljih načina popularizacije antičkog razdoblja je kroz prikaz na velikom platnu. Tekstom i slikom prenijeti daleku i slavnu prošlost antičkog razdoblja. Bogati program festivala po prvi puta u suradnji sa udrugom ljubitelja filma RARE pruža priliku publici predstaviti antičke filmske večeri. Razvijanjem koncepta i doprinosa festivalskoj ponudi sadržaja, dojmljivost filmskih projekcija zasigurno će pridobiti visoku posjećenost brojnih ciljanih skupina. Kroz tri večeri prikazat će se četiri projekcije, nagrađivani dokumentarni i igrani filmovi.

VELIKI MUZEJ  

r: Johannes Holzhausen (dokumentarni film: 2014., 94’)

Pogled iza kulisa Umjetničko-povijesnog muzeja u Beču. Pravo je zadovoljstvo pratiti kameru dok prikazuje veličanstvene sale te skladišta, usput slušajući kuratore o izložbenim primjercima kao i zadržavajući se s interesom kod restauratorskih priča. Ispunjavajući muzejske dužnosti u modernom vremenu- kolekcije, očuvanje, istraživanje i izložbe te komunikacija- sve to zahtijeva dobro uigrani menadžment.

AGORA // igrani film

r: Alejandro Amenabar ( igrani film: 2009.) g: Rachel Weisz, Max Minghella

Povijesni film smješten u rimsko doba, u Egipat, priča priču o robu koji se buđenjem kršćanstva nada slobodi. Usput se zaljubljuje u svoju gospodaricu, lijepu filozofkinju i 
ateisticu Hypatiju. Hypatijina je misija istina, i to u doba kad je istina često bila zabranjena i nedostižna..Ta će čudesna žena obilježiti svoje vrijeme i stati tamo gdje obični smrtnici nisu ni sanjali da je moguće kročiti. Epska priča o ljubavi, idealizmu i čovječnosti u doba rata...

VIŠE OD MEDA

r: Markus Imhoof (dokumentarni film: 2012., 93’)

Nagrađivani dokumentarac o – pčelama „Da nema pčela, ljudi bi izumrli u roku od četiri godine!” izjava je koju neki pripisuju Albertu Einsteinu. Nemojte propustiti vizualno možda naljepši dokumenarac ikada snimljen, informativan i uznemirujući u isto vrijeme. Saznajte sve što ste trebali saznati o medu, hrani koja od antičkih vremena do danas generacijama predstavlja neizostavnu

ODDISEA/AVANTURE ODISEJA

 r: Franco Rossi, (igrani povijesni film: 1968., 91’) g: Bekim Fehmiu, Irene Papas, Barbara Bach

Nagrađivani film o putovanjima Odiseja. Nakon Trojanskog rata, vraća se kući na Itaku svojoj Penelopi…Briljantni Bekim Fehmiu ovim filmom postao je zvijezda evropskog sjaja, a serija je snimana u Jugoslaviji. Majstor efekata je bio slavni autor horror filmova Mario Bava, a redatelj Franco Rossi najpoznatiji je po seriji Quo Vadis?.

FILMSKA RADIONICA: OSNOVE FILMA (IZRADA TV REPORTAŽE)

Voditelj Filip Meštrović, Udruga ljubitelja filma RARE

Filip Meštrović (23) – rođen u Vinkovcima, zaljubljenik u film. Sudjelovao na Školi medijske kulture u Čakovcu, te međunarodnoj radionici na Festivalu evropskog filma u Paliću (Srbija). Montirao i režirao nekoliko glazbenih spotova. Voditelj radijske emisije Naša stvar na Radiju VFM u Vinkovcima. Autor dokumentarnog glazbenog filma „Punčke“, prikazanog na desecima filmskih festivala u 7 država. Od 2013. sudjeluje kao voditelj filmskih radionica u okviru projekata EDIT-Comics, EDIT-Fizika, EDIT-Sport, te na brojnim festivalima i manifestacijama.

Pod vodstvom mentora polaznici će kroz dvodnevnu radionicu dokumentirati događanja na Danima Antike u Puli. Prvi dan se sastoji od upoznavanja s načinom i funkcijama rada kamere te se nakon toga dogovara o lokacijama i temama koje ćemo snimiti. Kroz prvi dan polaznici dobivaju zadatak smisliti pitanja za intervju te pronaći sugovornike, par ljudi koji će biti voljni dati izjavu za naš video na temu događanja. Drugi dan se radionica održava na zatvorenom i sve što smo snimili dan prije prvo pregledavamo, prokomentiramo i krećemo u montažu gdje se uči o vrstama prijelaza između kadrova, osnovama uređivanja i montaže zvuka, potpisima te najavnoj i odjavnoj špici. Polaznici su nakon radionice sposobni samostalno snimiti i montirati dokumentarni prilog.

SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U PULI : EDUKATIVNA RADIONICA „PISANJE U ANTICI“

Na kojim su sve neobičnim materijalima antički pisci pisali?

Stari Grci i Rimljani pisali su na različitim materijalima i u svojim su opsežnim djelima rado i marljivo bilježili podatke o podlogama, sredstvima za pisanje i drugim zanimljivostima iz života knjige.

Kako su izgledale antičke „hartije“ i kako se njima rukovalo saznajte na edukativnoj radionici koju su za vas priredili knjižničari Sveučilišne knjižnice u Puli.

Radionica će obuhvatiti kratku povijest pisanja u antici te praktični dio pisanja po voštanim pločicama.

Sadržaj je prilagođen različitim uzrastima, a održat će se 10. i 11. lipnja ispred Turističke zajednice na Forumu.

ANTIČKI KVIZ

Autor: Davor Šišović

Gdje? Trg Portarata

Kada? 11. lipnja 2016. u 21:00 sati

Prepoznatljiv događaj poput najvećeg istarskog festivala antike i antičkog karnevala, za trajanje svojeg programa - u organizaciji Turističke zajednice grada Pule, Arheološkog muzeja Istre i Illustris-travel d.o.o. nastavlja sa uspješnim organiziranjem PUB KVIZA!

Dobra je to prilika da se okupe prijatelji te preko zabave i znanja a kroz sudjelovanje u natjecateljskom duhu upoznaju nove prijatelje i ljubitelje ovakvih aktivnosti. Ovaj događaj otvoren je za javnost i ono što svakako želimo jest da kviz osim iskazivanja znanja ima zabavan karakter u kojem će i sudionici i publika iskreno uživati.

Okupite svoj pobjednički tim i budite dio novog i zanimljivog, ozbiljnog ali i ležernog festivalskog programa.

Dragi prijatelji, pridružite se ovoj zanimljivoj priči, budite hrabri u stjecanju novih iskustava. Pozivamo sve zaljubljenike u antiku, društvene igre i znanje, i one koji će to tek postati, da dođu u što većem broju i pruže najbolju podršku u aktivnom učenju civilizacije tog doba. 

MODNA REVIJA U ORGANIZACIJI TIJARA MODEL MANAGMENT – PULA

DJEČJI PROGRAM

UDRUGA BIRIKINA

Kako bi razveselili najmlađe udruga Birikina Pula i ove je godine pripremila zanimljiv i interkativan program  vezan uz Dane anitke. Ove godine naglasak je na kreativnom dječjem izražavanju kao i dramskoj igri s djecom na licu mjesta.

Obraditi će veselu priču o tome kako je zapravo nastao pulski Amfiteatar obrađujući likove cara Tit Flavija Vespazijana, njegove posesivne majke Tullie (koja je stalno i uvijek tulila) te njegove ljubavi Antonije Cenide puljanke koja je u našem gradu imala posjede te zbog čije ljubavi je i sagrađena Arena.

Upoznavanje s likovima kroz kraći dramski prikaz; putovanje vremeplovom u prošlost: sin ljubimac Flavije Vespazijan živi sa majkom, usamljen, majka manipulira njime i želi ga samo za sebe no on se ipak odlučuje otići iz kuće i odlazi u borbu. Postaje vrhovni zapovjednik rimske vojske te na putu iz rata upoznaje puljanku Antoniju Cenidu bogatu djevu sa mnogo posjeda po Puli. Zaljubljuju se. On je dovodi doma kod majke, a majka, ljubomorna, želi da Antonije izvrši naizgled tri nemoguće misije: pronađe iglu u plastu sijena, napiše rimske brojeve kredom na tablicu od 1-5 (ona pogriješi i mora ispraviti!), te odgonetni zagonetku: “Ako je imaš ne želiš je dijeliti. Ako je podijeliš, više je nemaš. Što je to?”

Družit ćete se uz kreativnu radionicu: manipulacija i oblikovanje glinom,; izrada vitraža - slike na staklu; ukrašavanje staklenki raznobojnim papirima i dječje antičke igre.

IZLOŽBA DJEČJIH RADOVA

Kao i svake godine suradnja se uspješno nastavila sa odgojno-obrazovnim institucijama. Ove godine prijatelj festivala je dječji vrtić Pula-Monte Zaro.

Maštovite i kreativne ručice naših mališana sa svojim vrijednim odgajateljicama predstavit će likovne uratke oslikanih platnenih zastavica na temu antika. U svojim radovima pokazati će originalnost i jedinstvenost u pravoj edukativnoj atmosferi. Povijest, arheologija, kreativnost, i likovnost oživjet će ulice grada i obogatiti vizualni identitet trodnevnog slavlja manifestacije. Najmlađi sudionici festivala crtajući antičke motive, svojim darom i iskrenošću i svojem daru, zaokupit će pažnju svačijeg pogleda. I štošta naučiti i nas odrasle.

HEDONISTIČKI KUTAK

MIRISNA ANTIČKA OAZA – PRIČA O BALZAMARIJU

U starom Rimu mirisi dobivaju današnje ime, što dolazi od latinske riječi PER FUMUM (kroz dim) kojim su se Rimljani koristili kada su palili mirisne tvari za vrijeme molitve. Bočicama za mirise poklanjali su veliku pažnju, izrađivali su ih od prozirnog puhanog stakla, dajući im raznovrsne oblike, ali slijedećI  ipak određenu prepoznatljivu liniju. Nazivali su ih balzamarij (1 st. pos. Krista). U njima su pohranjivali balzame, esencijalna ulja, parfeme koje su koristili i u svakodnevnom životu kao i u pogrebnim obredima. Miris je bio statusni simbol i smatrao se božanskim. Mirisne esencije kako zapisi kažu bile su: ruža, tamjan, mira, nard, jasmin,  kardamon,  iris, šafran, lovor, ružino drvo, mirta, limun. Rimljani su bili čak pomalo ekstremisti  u uporabi  mirisa. Izrađivali su losione za njegu lica i tijela ( kako za žene , tako i za muškarce). Mazali su se nakon kupanja , prije  i nakon prijema. Za vrijeme senata, omirisali su snažno svoje prostore za bolju koncentraciju, donošenje boljih odluka. Čak su poznavali da objekt u pokretu snažnije isijava mirise, te je rimski car Neron da sagraditi vodopad od ružinih latica velikih dimenzija. Neronova žena Pompeja obožavala je miris ambre, pa je u čast njezine smrti, Neron spalio toliko tamjana koliko je iznosila desetogodišnja proizvodnja cijele Arabije. Mirisali su i krila golubova kako bi se širio opojni miris Mirisali su tijelo, kosu, odjeću , donje rublje i nosnice. Miris tihi vladar svijeta stoljećima je na misteriozan način imao moć stvoriti osjećaj romantike, glamura, rafiniranosti. On snažno pokreće naše emocije, vraća sjećanjima . Nesvjesno, ali mnogo brže od zvuka i slike pokreće cijeli naš sustav i mnoštvo asocijacija. Natopivši jedra svoje barke eteričnim uljem jasmina, Kleopatra je očarala Marka Antonija ,toliko snažno da je i vjetar mirisao na ljubavnu čežnju.

ANTIČKI SAJAM I ANTIČKI ZANATI

Na ovogodišnjem festivalu Pula Superiorvm - Dani antike u Puli u samom središtu glavnog trga Forum, svjedočit ćemo njegovoj davnoj prošlosti gdje će se okupiti obrtnici, zanatlije i proizvođači vrijednih autohtonih proizvoda. Izlagači, koji pristižu iz cijele Hrvatske, nuditi će posjetiteljima svoje rukotvorine, nakit, prirodne proizvode, autohtonu hranu, antikvitete, proizvode napravljene po prirodnim izvornim recepturama. Posebno mjesto zauzimaju antički zanati i zanatlije. Tako ćemo se kroz tri dana vraćanja u prošlost upoznati sa  glavnim osobina rimskih zanata kroz originalnost te osebujnu mješavinu rukotvorina od metala, keramike i drva za potrebe velikog mnoštva. 

CRTICE IZ ANTIČKOG ŽIVOTA

Svakodnevica se u antici uvelike razlikovala od suvremenog ubrzanog života, a ako vas upravo o tome zanima nešto više, Dani antike – Pula Superiorvm manifestacija je na kojoj možete pronaći odgovore raznim kušanjem, plesom, glazbom i šarmom što je takvom festivalu na prvom mjestu.
Lijepe Rimljanke naučit će vas kako izraditi lovorov vijenac, a zanatlije će znatiželjne uputiti u izradu još mnoštva predmeta koje su stari stanovnici grada svakoga dana izrađivali i koristili. Na živoj sceni odigravati će se svakodnevni život  koji se kod Rimljana najčešće odvijao izvan domova, na ulicama i trgovima družeći se sa prijateljima i znancima. Rimska tradicija obiluje pričama o djelima, jednostavnosti, hrabrosti i vrlinama što će zasigurno biti vidljivo na ovogodišnjem festivalu. Zaljubljenici u antiku a i oni koji će tek postati moći će uživati u trodnevnom uprizorenju antičkog doba.

ANTIČKI PROIZVODI PULE SUPERIORVM

ENOTECA ISTRIANA

Enoteca Istriana je caffe - wine bar smješten na gradskom trgu - "Forumu", gdje su se rimljani još u antičko doba družili i uživali u dobrom vinu.

Enoteca ima ponudu oko sto etiketa, prvenstveno istarskih i hrvatskih vina.

Vino kao i ostale glavne namirnice prenosile su se u amforama određenog oblika zbog konstantne temperature i praktičnog načina transporta.

Za vrijeme Dana antike od 9. do 12. lipnja Enoteca ima u ponudi istarsku malvaziju "Amfora" - Kabola od Marina Markešića po promotivnoj cijeni na čaše.

Alena Stuparić,  sommelier: "malvazija Amfora, jantarno je žute boje, vrlo kompleksnog mirisa i bogatog tijela, poslužena na idealnoj temperaturi daje pravi užitak za svakog vinoljupca."
Vrijema maceracije je sedam mjeseci u amfori na vlastitim kvascima, nakon toga vino je odležano u bačvi i šest do dvanaest mjeseci u boci do dolaska na tržište.Kontaktirajte nas

Prijava za novinare

PS Novosti

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Lokacije

1

Forum

Forum (tal.Piazza Foro) je središnji gradski trg, čija povijest započinje osnutkom rimske kolonije Pole. 

2

Portarata

Portarata (lat. Porta Aurata ili Aurea Zlatna vrata) je gradski trg koji se nalazi s južne strane Giardina i na početku Ulice Sergijevaca, a krasi samo središte Pule. 

3

ArenaAmfiteatar u Puli ili pulska Arena najveći je i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj