fazanaU Fažani i njezinoj okolici rimski su patriciji ponajprije gradili vile okružene brojnim i plodovima bogatim maslinicima i vinogradima. Ovo danas prelijepo turističko i ribarsko mjesto dobilo je ime prema amforama i ostalom glinenom posuđu izrađivanom u radionicama u starom dijelu Fažane, gdje se tada nalazila ladanjska vila s pogonom za preradu maslina te velikim keramičarskim pećima. Fažana je smještena preko puta Brijunskog arhipelaga, što je također snažno utjecalo na njezin razvoj početkom XX. stoljeća kad su Brijuni postali otmjeno turističko odredište. Fažana je jedan od šest gradića Zapadne Istre u kojemu nekolicina starosjedilaca još uvijek govori istriotskim ili istroromanskim jezikom/narječjem. Danas je Fažana važno turističko središte s prepoznatljivom tradicijom proizvodnje maslinovog ulja.

Izvor: www.fazana.hr

Rimski Valbandon

Prezentacija rimske povijesti - rimskih vila, uljara i tvornice amfora te gastro ponuda delikatesa, spravljenih prema recepturama Staroga Rima - svake godina svojim uprizorenjem oživljava prekrasnu valbandonsku valu, gdje je nekada davno sedam starorimskih patricijskih obitelji sagradilo svoje velebne vile i podiglo manje manufakture. Danas se u prigodno okupljenim radionicama izrađuju rimski mozaici i replike amfora iz poznate Laecanijeve tvornice, dok modna revija rimskog nakita te gastro ponuda s prizvucima " rimskog menija ", uz ugođaj baklji, oživljava vrijeme kada su ovim podnebljem šetali i gostili se mnogobrojni Rimljani.

Kontaktirajte nas

Prijava za novinare

PS Novosti

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Lokacije

1

Forum

Forum (tal.Piazza Foro) je središnji gradski trg, čija povijest započinje osnutkom rimske kolonije Pole. 

2

Portarata

Portarata (lat. Porta Aurata ili Aurea Zlatna vrata) je gradski trg koji se nalazi s južne strane Giardina i na početku Ulice Sergijevaca, a krasi samo središte Pule. 

3

ArenaAmfiteatar u Puli ili pulska Arena najveći je i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj