medulinski zaljevKlaster Pula-Medulin čine gradovi Pula i Vodnjan te općine Medulin, Ližnjan, Barban, Marčana i Fažana. Područje Grada Pule i njegove okolice sadrži brojna arheološka nalazišta i spomenike iz antičkog razdoblja.

Pulska povijest započinje mitom o Argonautima i potragom za zlatnim runom, potom povijesnom scenom prolaze redom Histri, Rimljani i Mlečani te pripadnici Austro-Ugarske Monarhije koji su grad pretvorili u središnju austrijsku luku i postavili temelje za današnje moderno te najveće kulturno i gospodarsko središte Istre. Kamo god krenuli, pod koji god istarski kamen zavirili, uočit ćemo bogatstvo povijesne i kulturne ostavštine, odnosno savršenu scenografiju za održavanje vrhunskih glazbeno-scenskih manifestacija.

Desetak kilometara sjeverno od Pule smješteni su istarski gradići Vodnjan i Fažana. Kamene kućice i impozantni zvonici odišu mirnoćom proteklih vremena, dok slučajni ili namjerni pogled prema moru otkriva - Brijune, otočje s jedinstvenim nacionalnim parkom i iznimnim povijesnim spomenicima koji se stapaju s kultiviranim pejzažem i primjercima svjetski poznate flore i faune.

Ukoliko krenete desetak kilometara južno od Pule, doći ćete do Medulina i njegovog predivnog mirnog zaljeva s arhipelagom otočića. Čisto more, bogata ponuda i ugodna klima čine Medulin i njegovu okolicu jednim od najljepših istarskih turističkih odredišta za obiteljski odmor. S druge strane Medulinskog zaljeva nalaze se Pomer i Premantura, nekoć ribarska, a danas turistička mjesta, odnosno vrata kroz koja ćete ući na najjužniji dio Istre - Rt Kamenjak, prirodni rezervat i jedno od onih čuda koje samo priroda zna i može stvoriti.

Izvor: www.istra.hr

Kontaktirajte nas

Prijava za novinare

PS Novosti

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Lokacije

1

Forum

Forum (tal.Piazza Foro) je središnji gradski trg, čija povijest započinje osnutkom rimske kolonije Pole. 

2

Portarata

Portarata (lat. Porta Aurata ili Aurea Zlatna vrata) je gradski trg koji se nalazi s južne strane Giardina i na početku Ulice Sergijevaca, a krasi samo središte Pule. 

3

ArenaAmfiteatar u Puli ili pulska Arena najveći je i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj