medulin Medulin je pripada skupini od dvadesetak najpoznatijih turističkih destinacija na Jadranu. Iako ima bogatu povijesno-kulturnu prošlost, primjerice, prepoznatljivu crkvu s dva tornja, danas se ovaj grad razvija i živi isključivo prema turističkim smjernicama o čemu svjedoči smještajni potencijal od gotovo 5 tisuća kreveta. Osim kapaciteta u privatnom smještaju, Medulinska rivijera obiluje i kvalitetnim hotelima koji rade tijekom cijele godine. Zbog izuzetnih klimatskih pogodnosti, Medulin je često odredište, gdje se pripremaju, ali i natječu vrhunskih europskih sportaši i sportske ekipe. Duž razvedene i raznolike obalne linije medulinske općine nalazi se 18 autokampova te jedan naturistički kamp.

Izvor: www.tzom.hr

Poluotok Vižula

Vila na arheološkom lokalitetu i poluotoku Vižula kraj Medulina izgrađena je u nekoliko terasa orjentiranih prema moru. Nastajala je u razdoblju od I. do IV. stoljeća, odnosno za vrijeme vladavine cara Augusta i Konstantina. Prema nekim naznakama, posjed je bio u funkciji sve do VI. stoljeća. U starijem dijelu vile, onome iz I. i II. stoljeća, otkriveni su crno-bijeli mozaici. Mozaik koji datira iz nešto " novije " faze , odnosno iz IV. stoljeća, pronađen je kasnije te se nalazi u termalnom dijelu vile. Zbog godišnjeg pomicanja obalne linije, što iznosi 2 milimetra godišnje, oko trećine vile danas se nalazi pod morem. Upravo je u ovom termalnom dijelu otkriven i savršeno osmišljen toplinski sustav. Počinjao je drvenom peći iz koje je toplina prolazila gredicama i šupljinama, grijući na taj način podove i zidove vile.

Predstava Crispo 

crispo

Poluotok Vižula s vrijednim arheološkim nalazištem poprište je i ljetne predstave naziva „Crispo“. Legenda kaže da je Crispo, sin rimskog cara Konstantina, upravo pogubljen na medulinskom poluotoku Vižuli. Uprizorenju na atraktivnoj prirodnoj pozornici prethodi zanimljiva animacija i okupljanje publike koja vlakom stiže na Vižulu. Ova atraktivna antička lokacija-pozornica na kojoj se izvodi predstava Crispo savršeno je mjesto na kojemu se već duži niz godina uspješno dočarava tragična priča o strasti, borbi za prijestolje i osveti.

Kontaktirajte nas

Prijava za novinare

PS Novosti

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Lokacije

1

Forum

Forum (tal.Piazza Foro) je središnji gradski trg, čija povijest započinje osnutkom rimske kolonije Pole. 

2

Portarata

Portarata (lat. Porta Aurata ili Aurea Zlatna vrata) je gradski trg koji se nalazi s južne strane Giardina i na početku Ulice Sergijevaca, a krasi samo središte Pule. 

3

ArenaAmfiteatar u Puli ili pulska Arena najveći je i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj