brijuniNa području Nacionalnog parka Brijuni posađeno je oko 700 vrsta raslinja u čijim krošnjama živi oko 250 vrsta ptica, a blaga mediteranska klima čini ovo mjesto ugodnim područjem s ljekovitim svojstvima. Procvat Brijuna započeo je 1893. godine, zahvaljujući industrijalcu Paulu Kupelwieseru, tadašnjem vlasniku Otočja. Kao mondeno ljetovalište i lječilište najviše kategorije proglašeno je još u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije i Italije, a mnogobrojna svjetska i europska elita uživala je u njemu do Drugog svjetskog rata. Brijuni su potom postali poznati po glasovitim političkim aktivnostima maršala Josipa Broza Tita, predsjednika bivše Jugoslavije, koji je na Otočje prvi put stigao 1947. godine.

Uobičajeno upoznavanje Brijuna odvija se turističkim vlakom koji prolazi različitim vizurama prirodnih ljepota i kulturno-povijesnih znamenitosti - kroz safari-park, uz bizantski kastrum i rimsku rezidencijalnu vilu u uvali Verige. U blizini hotela Istra, Neptun i Karmen nalaze se prirodoslovna zbirka te arheološki muzej i izložba «Tito na Brijunima».

Rimska vila u uvali Verige

vila-uvala-verigeNajveća i raskošna rimska ladanjska vila, čiji su ostaci nađeni u Istri, nalazi se upravo na Brijunima u uvali Verige. Pristup luci regulirao je lanac - verige, koji je povezivao suprotne obale, a prema kojemu je i uvala dobila ime. Gradnja vile započela je u I. stoljeću prije Krista, dok je najveći sjaj dosegla je u I. stoljeću poslije Krista. Pojedini dijelovi vile korišteni su VI. stoljeća. Sastojala se od više građevina smještenim na pomno odabranim lokacijama u raznim dijelovima zaljeva.

Kontaktirajte nas

Prijava za novinare

PS Novosti

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Lokacije

1

Forum

Forum (tal.Piazza Foro) je središnji gradski trg, čija povijest započinje osnutkom rimske kolonije Pole. 

2

Portarata

Portarata (lat. Porta Aurata ili Aurea Zlatna vrata) je gradski trg koji se nalazi s južne strane Giardina i na početku Ulice Sergijevaca, a krasi samo središte Pule. 

3

ArenaAmfiteatar u Puli ili pulska Arena najveći je i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj